Selecteer een pagina

Jan Keunen

Over mij

Vivek betekent “onderscheidingsvermogen” en Ānanda staat voor “vreugde”.

De betekenis die ik er zelf aan geef is; Het onderscheid kunnen zien tussen werkelijkheid en illusie en daardoor volledige vrijheid en onvoorwaardelijk geluk ervaren.

In mijn leven heb ik verschillende banen gehad en beroepsmatig heb ik veel gereisd. Daardoor heb ik de meest uiteenlopende mensen en culturen mogen ontmoeten. Dat bracht mij veel maar ik leerde ook dat een echt thuisgevoel het meest waardevolle goed is.

Thuiskomen kan op vele manieren maar écht thuiskomen ‘ dat doe je in jezelf.

Door het leven met een groter bewustzijn en met een accepterende houding tegemoet te treden, vind je meer rust en innerlijke vrede en dat is nou precies wat ik iedereen toewens. Het dagelijks leven kunnen zien zoals het zich aan jou voordoet. Daar voel ik een ware passie voor en dat gun ik iedereen.

Het dagelijks leven is jouw ashram

Natuurlijk kan het helpen om je terug te trekken in een beschermde spirituele omgeving maar ik daag je uit om je vergrote bewustzijn niet te beperken tot het meditatiekussen bij kaarslicht en wierookstokjes.

We creëren zelf allerlei verhalen over hoe het dagelijks leven eigenlijk zou moeten zijn.

Bij mindfulness gaat het erom deze verhalen te doorzien. Met volledige aandacht terugkeren naar het hier en nu, naar dit moment. De echte winst zit hem in behouden van die heldere en vriendelijke blik in de alledaagse activiteiten

Mijn missie

Ik gun iedereen een groot gevoel van innerlijke rust. We creëren zelf onnodig leed en onrust omdat we vaak verhalen bedenken over onszelf of datgene wat op ons pad komt. Meestal blijken die verhalen onjuist te zijn.

Samen gaan we een traject aan waarin we ons meer bewust worden. We zetten openheid en kwetsbaarheid in om zo het onnodige lijden te (h)erkennen. Met dit pad van zelf-transformatie bouwen wij samen aan een vrediger, liefdevoller en harmonieuzer bestaan voor onszelf en dat heeft zijn effect op de wereld om ons heen.

Het Labyrinth

Het labyrinth kan ondersteunend werken in het (her)vinden van je bestemming. Soms zoeken we met een omweg maar het pad leidt altijd eerst “naar binnen” en uiteindelijk beweeg je ook weer naar de buitenwereld.

.

Frequently asked questions

Waar kan ik me aanmelden voor een training?

Aanmelding verloopt via Centrum voor Mindfulness. Hier vind je alle aankomende trainingen en kun je je direct aanmelden.

Wat kost een training?

€550, inclusief trainingsmateriaal.

Je ontvangt na afloop een kosteloos proefabonnement van 3 maanden op het Mindful Leven-platform van Centrum voor Mindfulness.

Wordt een training vergoed door mijn zorgverzekeraar?

Via deze link kom je op een overzichtspagina met informatie over de vergoeding van een mindfulness­training bij de verschillende zorgverzekeraars. Voor studentenverzekeraars, kijk hier.

Is er wetenschappelijk bewijs voor effecten van Mindfulnesstraining?

Het effect van mindfulness is de afgelopen 35 jaar veelvuldig wetenschappelijk onderzocht. Inmiddels zijn er honderden studies gepubliceerd over de effecten van mindfulness interventies. Onderzochte mindfulness trainingen zijn onder andere de mindfulness-based stress reduction (MBSR).

Onderzoek laat zien dat mindfulness effectief is zowel in een “normale” populatie als bij groepen in een therapeutische setting. Mindfulness zorgt voor een hogere kwaliteit van leven en brengt positieve veranderingen teweeg in cognitief en neurobiologisch functioneren. Tevens transformeert mindfulness de manier waarop iemand naar zichzelf en naar de wereld kijkt en daar vervolgens op reageert. Deze brede werkzaamheid zorgt ervoor, dat mindfulness voor velen van waarde is. Lees meer onderzoeksresultaten.

Hoe groot zijn de groepen doorgaans?

De groepen hebben veelal minimaal 8 deelnemers en maximaal 14 deelnemers.

Wat is Mindfulness eigenlijk?

Mindfulness gaat over aandacht, over opmerkzaam zijn. Mindfulness is het makkelijkst te begrijpen vanuit zijn tegendeel: leven op de automatische piloot. In de keuken, tijdens het autorijden, op het werk – let maar eens op hoe vaak we op routine draaien terwijl de denkgeest bezig is met iets anders, met verleden en toekomst.

Mindfulness betekent: volledig bewust zijn van de huidige ervaring. Je kunt het woord ‘mindfulness’ vertalen met ‘opmerkzaamheid’ of ‘aandachtigheid’. Uit deze woorden spreekt openheid. Aandachtigheid richt zich vooral op opmerken. Dit is iets anders dan ‘aandacht’ en ‘concentratie’, waarbij je je richt op één onderwerp.

Het vermogen tot opmerkzaam zijn, is te trainen. Mindfulness gaat over de kunst om aanwezig te zijn in het hier en nu. Met mindfulness leef je intenser en bewuster. Door vaker je aandacht te sturen, leer je afstand te nemen van de spinsels in je hoofd. Je kunt je beter concentreren, je ontspant gemakkelijker. De geest wordt rustiger.

Er ontstaat een ruimte tussen stimulus en respons. Je leert bewust keuzes te maken in plaats van automatisch te reageren. Hierdoor vang je stressprikkels eerder en beter op en ga je anders om met gedachtepatronen die niet behulpzaam zijn. Er ontstaat een hogere mate van bewustwording en je kunt beter je grenzen bewaken.

Is een Mindfulnesstraining alleen voor mensen die (stress-)klachten hebben?

Mindfulness­training is voor iedereen die een investering wil doen in de kwaliteit van zijn/haar leven en bereid is op een nieuwe manier naar zijn/haar eigen patronen te kijken. Je hoeft dus niet aan speciale voorwaarden te voldoen of bepaalde klachten te hebben. Iedereen kan baat hebben bij de training. “Ik heb nog nooit iemand ontmoet die niet gebaat zou zijn bij meer mindfulness in zijn leven,” zegt de ontwikkelaar van mindfulness­training, Jon Kabat-Zinn. Wel kunnen er omstandigheden zijn waardoor de training (tijdelijk) niet bij je past (kijk ook bij de vraag over contra-indicaties).

Registratie KVK; 

Vivekananda/ Het Maasbed 83630058

 
Bankrekening;
NL86 ASNB 8821 114333
Tnv Vivekananda, te Venlo
 
BTW-nummer
NL003505419B67

Address

Berenbroekweg 6
5926PB Venlo

Contact