Selecteer een pagina

Mindfulness training

Heb je het gevoel dat je teveel op je bordje krijgt?

Ren jij jezelf regelmatig voorbij?

Ervaar je innerlijke onrust?

Pieker je veel, slaap je slecht of ben je vaak moe?

Heb je regelmatig last van angstige of sombere gedachten?

Of misschien heb je helemaal nergens “last” van en ben je gewoon nieuwsgierig?

Wanneer jij je hier (deels) in herkent, is een mindfulness training misschien wat voor jou. Het wordt ook wel MBSR genoemd: Mindfulness Based Stress Reduction.

 

Mindfulness Based Stress Reduction

Het is een wetenschappelijk onderbouwde training van 8 weken die door Jon Kabat-Zinn is ontwikkeld. In deze training combineert hij westerse psychologie met eeuwenoude oosterse wijsheid. Mindfulness kun je het best vertalen met AANDACHT.

Het is zeker niet de enige oplossing voor je probleem maar het leert je wel er anders mee om te gaan waardoor je de klachten misschien beter kunt hanteren. Het leert je om automatische patronen te doorbreken. Je leert om te vertragen, niet-effectieve patronen te doorbreken en je zult ontdekken dat je met stress, tegenslag en ongemak bewuster om kunt gaan. De persoonlijke balans ga je herstellen en je zult meer in het “hier en nu” zijn.

Je vergroot je zelfkennis en je ontdekt dat je gelukkiger en veerkrachtiger kan zijn, ook als het dagelijks leven niet mee lijkt te werken.

Het programma

De training omvat 8 sessies van 2,5 uur plus een hele dag (meestal op zaterdag). In totaal duurt het programma  9 weken en is daarmee qua duur, goed te overzien. Het is bewezen dat een dergelijke oefenperiode lang genoeg is om blijvende effecten te ervaren.

Het is vooral een praktische training; zelf doen = leren.

Onderdelen die aan bod komen;

  • Zit- en loopmeditatie
  • Begeleide aandachts-/concentratie oefeningen
  • Bewegingsoefeningen

Theorie en praktijk wisselen elkaar af en er is ruimte om je ervaringen tijdens de oefeningen te bespreken. Door nauwkeurig naar je ervaringen te kijken wordt de opmerkzaamheid aangescherpt en kunnen er nieuwe inzichten ontstaan.

Elke week heeft een thema.

  • Sessie 1: Leven op de automatische piloot
  • Sessie 2: Omgaan met obstakels
  • Sessie 3: Grenzen leren kennen
  • Sessie 4: Het landschap van stress
  • Sessie 5: Uitdagingen bewust beantwoorden
  • Sessie 6: Gedachten zijn geen feiten
  • Stiltedag: Oefenbijeenkomst in stilte
  • Sessie 7: Goed voor mezelf zorgen
  • Sessie 8: Gebruiken wat je hebt geleerd

Dagelijks oefenen

Door regelmatig te oefenen kun je leren om je aandacht te richten. Het is daarom van belang om tijdens de training dagelijks te oefenen.

De richtlijn is om elke dag 3 kwartier voor jezelf te investeren

Trainingsmateriaal

Bij aanvang van de training ontvang je een complete werkmap met informatie over het thema van de sessie en het huiswerk.

Ook krijg je toegang tot een serie audiotracks voor de begeleide oefeningen en meditaties.

De groep

De groep zal bestaan uit 4 tot 12 deelnemers. Het is een groepstraining maar voor elke deelnemer is het een individueel proces.

We bespreken onze oefenervaringen van dát moment in de groep maar we gaan het niet hebben over ieders levensverhaal.

Kleding

Gemakkelijk zittende kleding waarin je vrij kunt bewegen.

Stiltedag

Na sessie 6 is er een stiltedag.

Deze dag biedt de gelegenheid om langduriger met mindfulness te oefenen en hier op een dieper niveau contact mee te maken. Je bent dan al helemaal bekend met de oefeningen die aan bod komen. De dag wordt grotendeels in stilte doorgebracht. Ook de lunch zullen we gezamenlijk in stilte gebruiken.

Voorgesprek

Voor aanvang van de training hebben we een kennismakingsgesprek per videocall om samen te kijken of deze training bij jou past.

Aanmelden

Aanmelding verloopt via Centrum voor Mindfulness. Hier vind je alle aankomende trainingen en kun je je direct aanmelden.